Pembangunan Infrastruktur Tadbir Urus dan Pengawal Seliaan Ar-Rahnu: Infrastructure Development of Governance and Regulatory for Ar-Rahnu - Alkharib Shah, Asiah; Edawati Yaacob, Salmy (Journal of Advanced Research in Business and Management Studies, 2020)
Mekanisme tadbir urus yang berkesan merupakan perkara penting untuk memastikan industri Ar-Rahnu dapat berkembang dengan lebih progresif. Walau bagaimanapun, tanpa sokongan pembangunan infrastruktur yang tepat akan merencatkan kerangka mekanisme tadbir urus dan pengawal seliaan. Tujuan kertas ini dihasilkan adalah bagi mengenal pasti infrastruktur pembangunan tadbir urus yang sesuai bagi industri dan agensi pengawal selia Ar-Rahnu di Malaysia bersumberkan teori dan melihat kepada justifikasi semasa. Kaedah analisis teks dan temu bual separa struktur digunakan untuk menyediakan infrastruktur bagi melaksanakan pengawalseliaan industri ArRahnu digunakan untuk memperoleh keputusan. Implikasi kajian mendapati bahawa ketiadaan infrastruktur yang dicadangkan memberi kesan terhadap mekanisme tadbir urus Ar-Rahnu yang berkesan. Justeru, hasil kajian mendapati infrastruktur tadbir urus yang dicadangkan meliputi dua lapisan pengawasan iaitu di peringkat penyedia perkhidmatan Ar-Rahnu dan badan pengawal selia Ar-Rahnu iaitu perundangan, kepakaran tenaga kerja, operasional, sistem jaminan kualiti dan prasarana. An effective governance mechanism is a key for Ar Rahnu industry (ARI) being more progressive. However, insufficient infrastructure development supports could retard the ARI governance mechanism and regulation framework. The purpose of this paper is to identify the appropriate infrastructure development governance framework that applicable to ARI and its regulatory agencies in Malaysia. Besides, textual analysis and semi-structured interview, this study also employs an underlying theory with some current justifications. This study found that the absence of the proposed infrastructure affects the governance mechanisms of an effective Ar Rahnu transaction. Thus, this study proposed governance infrastructure includes two layers of supervision, at the level of service providers and Ar-Rahnu regulatory body, namely the legislative, expertise manpower, operations, quality assurance systems and infrastructure.